Links & Whisky -matkan kentät
ja tislaamot
Kenttävideot sivun alalaidassa!
Cruden Bay Golf Club, 1889
Golf Digestin maailman 21. parhaaksi rankkaama Cruden Bay kuuluu kolmen parhaan pelaamani kentän joukkoon. Se on omintakeinen, hauska, sykähdyttävä ja mieleenpainuva kenttä, joka saa links-romantikot vuodattamaan runollista tekstiä. Näin sanoo eräs kentän pelannut: ”Picasso tapaa Banksyn. Ikivanha mutta moderni. Kova mutta reilu.” Arvostettu kenttäarkkitehti Tom Doak kuvailee Cruden Bayn reitityksen kulkevan juuri siten kuten satunnainen kävelijä tuolla alueella vaeltaisi. Kentän flow on hyvin luonnollinen, se kiemurtelee dyynien ja kumpujen välissä, sukeltaa laaksoihin, kapuaa korkealle kukkulalle, matkaa alas ja seurailee rantaa. Alkueräistä Archie Simpsonin reititystä on muokannut kukapas muu kuin Old Tom Morris ja myöhemmin vielä hienosäätänyt Tom Simpson.
Kolmoselta alkava ilotulitus jatkuu aina reiälle 16 asti. Kolmas on ylämäkeen avattava sokko par nelonen, jonka griini odottaa kumpujen ja notkojen takana, joen ja idyllisen Port Errolin kalastajakylän edessä. Seuraavana on vuorossa sykähdyttävä par kolmonen rotkon yli. Vasemmalla puolella vaanii joki ja oikealla dyyni. Kumpujen takaa avautuu viides reikä, laaksoon lyötävä pitkä par nelonen tai par neljä ja puoli kuten paikalliset sanovat. Kuudes on rullaavassa dyynimaisemassa kiemurteleva komea par vitonen. Napakan draivin jälkeen fiksu lyö pallonsa lähelle väylän poikki kiemurtelevaa puroa, ennen kuin lähtee tavoittelemaan ylhäällä vasemmalla odottavaa kaksitasogriiniä. Seitsemäs on yksinkertaisuudessaan nerokas par 4. Kun maastoa käyttää hyvin, ei tarvitse ylimääräisiä esteitä eikä sirkustemppuja. Kahdeksas reikä on hauska, lyhyt par nelonen, jonka päälle voi yltää tarkalla draivilla. Sen jälkeen painellaan rapsakkaan ylämäkeen, mutta puuskutus kannattaa. Korkealta kukkulalta avautuva näkymä on henkeäsalpaavan hieno. Aiemmin pelatut reiät levittäytyvät takana, tulevat edessä ja meri tyrskyää alhaalla. Numero 13 on pitkä par vitonen, jota halkoo hämmästyttävän kiemurainen puro. Seuraava reikä on jälleen ikimuistoinen. Avaus lyödään puolisokkona ylämäkeen dyynin ja rannan väliin. Lähestyminen puolestaan täysin sokkona kuvan riemastuttavalle kylpyammeen muotoiselle upotetulle griinille. Tästä jatketaan kahdella erikoisella par kolmosella. Ensin dyynin kulman takana katveessa olevalle griinille ja seuraavaksi notkelman yli kohotetulle ja killillään olevalle puttausalustalle. Cruden Bay on täynnä yllätyksiä, eikä sitä voi pelata hymyn nousematta huulille.
Nairn Golf Club, 1887
Nairn Golf Golf Club on klassinen meren rantaa syleilevä links, jonka Golf Digest nosti viimeisimmässä rankingissaan maailman 100 parhaan kentän joukkoon. Vuonna 1887 perustetun Nairnin ovat hioneet timanttiseksi links-kenttien suunnittelun jättiläiset Old Tom Morris ja James Braid. Meri on näkyvissä jokaiselle reiälle ja ensimmäisellä seitsemällä myös vahvasti pelissä mukana. Monien hienojen reikien joukosta kannattaa nostaa esille neljäs, suoraan merta kohti lyötävä ”Bunker”, jonka nimi antaa osviittaa tulevasta. Seuraavana vuorossa on pitkä par nelonen, johon vaaditaan suora draivi, ellei haluaa kokea, miltä rantahietikolta pelaaminen tuntuu. Lähestymisen saa lyödä kieli keskellä suuta vahvasti bunkkeroidulle, pienelle, nostetulle, oikealle kallistuvalle griinille. Par on tällä reiällä tuuletuksen arvoinen tulos. Yhdeksäs reikä, ”Icehouse”, päätyy pittoreskin vanhan varastorakennuksen luo, jossa vuonosta kalastettu lohta aikoinaan säilytettiin. Nairn on kenttä, joka palkitsee tarkoista avauksista ja fiksusta pelistä. Muutamilla tiukoilla, piikkehernepuskien ja kanervan reunustamilla, väylille kannattaa miettiä raudan ottamista käteen. Griinien sijoittelu on luovaa ja mielenkiintoista. Välillä ollaan kohotetuilla, välillä syvänteissä piiloissa olevilla griineillä. Vieressä tyrskyävä meri, napakkana rullaavat väylät, nopeat ja kinkkiset griinit ja reilusti piikkihernettä – Nairn tarjoaa kaikkea, mitä perinteitä huokuvalta linksiltä voi toivoa.
Moray Golf Club, 1889
Links & Whisky -matkalle sopivasti Moray Golf Clubin ovat perustaneet paikalliset tislaamon omistajat. Moray Golf Clubin Old Course sijaitsee Morayn vuonon rannassa, viehättävän Lossiemouthin kaupungin kupeessa. Pikanttina yksityiskohtana mainittakoon, että vieressä on Royal Air Forcen tukikohta eikä olekaan tavatonta nähdä ja ennen kaikkea kuulla hävittäjien lähestyvän väylien yli ja laskeutuvan draivin kantaman päähän.
Kentän on suunnitellut kukapas muukaan kuin golfin tunnetuin partasuti, Old Tom Morris. Maata ei siirretty eikä dyynejä rakennettu, Old Tom vain etsi pettämättömällä vainullaan oikeat tiiboksit ja griinin paikat. Tuloksena on hyvin luonnollinen ja rytmikäs links. Kentällä on vain kaksi par 5 vitosta ja kolme par kolmosta. Hienoimpia reikiä ovat lyhyt, mutta haastava numero neljä. Takana tie, oikealla piikkihernepuskat ja ympärillä reilusti bunkkereita. Reiät 15-17 kuljetaan merenrantaa viistäen kunnes päästään viimeiselle reiälle, joka on äänestetty Skotlannin toiseksi parhaaksi kotiintuloksi. Oikealla puolella on vanha kivimuuri ja sen takana kylä, vasemmalla reilusti bunkkereita ja keskeltä löytyy vahvasti kumpuileva väylä. Lähestyminen lyödään ylämäkeen klubitalon alapuolella olevalle amfiteatterimaiselle griinille. Parin jälkeen huikka paikallista viskiä on ansaittu!
Pelaamme myös Morayn viehättävän New Coursen.
Hopeman Golf Club, 1909
Keväisin keltaisena loistava piikkiherne eli gorse on links-kenttien kaunis, mutta pisteliäs somistaja. Hopeman lienee Skotlannin ykkönen piikkihernepensaiden määrässä, ne reunustavat ja kehystävät lähes jokaisen väylän. Noihin pistävien pallonsyöjien kitusiin ei parane päätyä, joten tällä mitaltaan maltillisella par 68:lla kannattaa panostaa tarkkuuteen ja järkeviin lyöntivalintoihin jopa pituuden kustannuksella.
Monista mieleenpainuvista väylistä voi nostaa esille etuysin molemmat par-kolmoset. 150-metrinen kolmas reikä jakaa griinin kuudennen reiän kanssa St. Andrewsin tyyliin. Seitsemäs reikä on komea 170-metrinen, puron vartioimalle griinille. 11. reiällä lienee yksi Skotlannin kumpuilevimmista väylistä, näyttää siltä kuin sen alla olisi elefanttien hautausmaa. Sitä seuraa Hopemanin signature-reikä, kallion reunalta alaspäin miltei meren sylissä olevalle griinille lyötävä par kolmonen. Hieno reikä, upeat näkymät.
Hopeman on oiva esimerkki niistä monista Skotlannin kentistä, joista moni ei ole kuullut, mutta jotka ovat todella hauskoja pelattavia ja links-golfia parhaimmillaan.
Cullen Golf Club, 1870
Kun links-kenttää kuvaillaan sanalla ”quirky”, kiinnostun. Jos vielä lisätään sana ”fun”, alan todella innostua. Cullen on ainutlaatuinen ja omintakeinen kenttä. Kummallinen Cullen on 4200 metriä pitkä – takatiiltä. Kentällä on yksi par vitonen ja kymmenen par kolmosta. Cullen ei ole mikään rintaansa röyhistelevä, vakavasti otettava championship-kenttä, se on links-golfia oudoimmillaan eli siis parhaimmillaan. Alkuperäisen kentän on suunnitellut, yllätys yllätys, Old Tom Morris.
Ensimmäinen reikä on lämmittelyä mutta kentän erityisyys alkaa näkyä kakkosella, joka on sokkona ylämäkeen lyötävä par kolmonen. Seuraavat reiät kulkevat kukkulalla, josta on upeat näköalat merelle ja Cullenin kylään. Koko kenttä avautuu laaksoon alamäkeen lyötävällä reiällä seitsemän. Todellinen kummallisuus alkaa reiällä 11. Keskellä kenttää töröttää kymmeniä metrejä korkeita esihistoriallisia kivimuodostelmia, joita paikalliset kutsuvat nimellä ”sea stack”. Näkymä ovat eriskummallinen, primitiivinen ja jännittävä. Väylät kiertävät kiviä ja välillä ainoa reitti on niiden yli. Jännittävimpiä reikiä ovat peräkkäiset par kolmoset 12 ja 13. Molemmat ovat täysin sokkoja lyöntejä kivien taakse piilotetuille griineille. Cullen voi hyvinkin olla mieleenpainuvin kenttä, jonka koskaan pelaat. Se on elämys, jolle sanat eivät tee oikeutta. Se pitää kokea.
Foto: Juha Tuukkanen
Covesea Golf, 2010
Golfarit kuiskailevat usein valtavirran ulkopuolella olevista, hieman tuntemattomista kentistä. Niistä, jotka tietäjät tietävät. Covesea Golf on niin ”hidden gem”, että sitä on kirjaimellisesti vaikea löytää. Tälle kentälle kukaan ei eksy vahingossa.
Covesea on yhden miehen unelma ja hullu projekti. Andy Burnett käytti kuusi vuotta siihen, että rakensi kentän käytännössä omin käsin. Tämä yhdeksän reiän helmi sijaitsee upeassa, suojaisassa laaksossa aivan Morayn vuonon rannalla. Burnett on käyttänyt maaston muodot mainiosti hyväkseen. Tiipaikat ovat mielenkiintoisia ja griinit istuvat maastoon luontevasti – yksi on luonnon muovaamassa kulhossa, toinen dyynin laella, kolmas piilossa kivimuodostelma takana. Väylät ovat toinen toistaan mielikuvituksellisempia ja hauskempia. Viides reikä pelataan ylämäkeen dyynin syleilyyn, täysin sokko seitsemäs kivimuodostelman takana olevalle griinille, kahdeksas avataan kahden kukkulan välistä, yhdeksäs puolestaan on pikkuruiselle griinille lyötävä par kolmonen, jonka avauspaikalta aukeaa upean näkymä koko kentälle ja alapuolella olevalle vuonolle. Golf on usein liian vakavaa. Covesea on kenttä, joka vetää suun virneeseen.
Näin toteaa golf-kirjailija Tom Coyne reissumme kahdesta omintakeisesta kentästä: “Cullen and Covesea should not be dismissed as too peculiar or diminitutive; rather, these two wee tracks through the dunes and boulders were condensed genius, veritable golfing muses to fire the imagination of links golfer.”
Foto: Juha Tuukkanen
Speysiden tislaamot
Speyside on Skotlannin monista viskialuiesta tunnetuin. Melko pienellä alueella sijaitsee yli 50 tislaamoa. Näiden joukkoon kuuluu maailmankuuluja tislaamoja kuten Macallan ja Glenfiddich. Alueella on myös paljon pieniä independent-tislaamoja
Alueen läpi risteilevä Speyn joki antaa nimensä koko tälle alueelle, joka vielä voidaan jakaa yhdeksään pienempään alueeseen. Alueita ovat: Speyside (keskinen Speyside), Inverness, Findhorn, Lossie, Rothes, Dufftown, Strathisla, Deveron ja Livet.
Alueen viskeille on tyypillistä makeus. Ne eivät myöskään ole turpeisia, vaikkakin joistakin viskeistä on tuoksusta löydettävissä häivähdys savua. Niistä saattaa myös löytää kukkaisempia makuja, kuten ruusua, banaania sekä omenaa. Alueen viskeistä ei silti pidä ajatella niiden olevan yhdestä puusta veistettyjä. Vierailemme matkan aikana Benriachin, Glenallachien, Glenglassaughin ja Glen Morayn tislaamoissa. Slàinte Mhath!
Stotfield Hotel
Viehättävä Stotfield Hotel sijaitsee Lossiemouthin kylässä aivan Morayn vuonon rannalla. Kotikenttämme Moray Golf on kadun toisella puolella. Huoneet ovat tilavia ja valoisia. Hotellissa on tasokas ravintola ja baari, josta luonnollisesti löytyy hyvä valikoima Speysiden viskejä.